Nedostatok vitamínu D v zimných mesiacoch
Počas zimných mesiacov sa u dospelých aj u detí často stretávame so stavom nedostatku vitamínu D. Vitamín D dokážeme vďaka UV-B žiareniu zo slnka vytvárať v koži, pričom najvyššia účinnosť je pri UV indexe vyššom ako 3 (v našich podmienkach na jar a v lete).
Hlavnými úlohami vitamínu D v tele sú zabezpečovanie normálneho vstrebvania vápnika z čriev a následne jeho správne ukladanie do kostí, na správnu činnosť svalov a správne fungovanie imunitného systému.
Na bežné dopĺňanie sú vhodné pevné formy, napríklad kapsuly s obsahom 1000 až 2000 IU vitamínu D. Alternatívou ku kapsulám môžu byť tekuté formy, napríklad kvapky. A v prípade potreby nárazového príjmu vyššej dávky vitamínu D je vhodné použiť sprej pod jazyk so zvýšeným obsahom vitamínu D.
Prečítajte si tiež:
Hlavné úlohy vitamínu D v ľudskom tele
Nedostatok vitamínu D – najviac ohrozené sú deti
Nedostatok vitamínu D – počas tehotenstva riziko stúpa
V prípade nedostatku vápnika sa preto často môžu objavovať stavy oslabenej imunitnej odpovede s následnou vyššou náchylnosťou na infekčné ochorenia, objavujú sa poruchy funkcie svalov, svalová únava kŕče a hrozí tiež výraznejšie "odvápňovanie" kostí, čo predstavuje významné riziko u ľudí na 60 rokov, u ľudí s nadváhou a obezitou alebo u žien po menopauze.
Ako správne dopĺňať vitamín D?
Na dopĺňanie vitamínu D sa najčastejšie používajú prípravky vo forme tabliet alebo kapsúl na perorálne užitie. V súčasnosti sú však dostupné aj cmúľacie formy. Pre deti mladšie ako 6 rokov sú najlepšou alternatívou perorálne kvapky s vitamínom D.
Obsah vitamínu D v suplementoch sa udáva v tzv. medzinárodných jednotkách (IU). Optimálnu hladinu vitamínu D dosiahneme u dospelého človeka podávaním denných perorálnych dávok vitamínu D v intervale aspoň 1000 až 2000 IU.
Prečítajte si tiež:
ADC Zdravie: Podpora imunity
ADC Zdravie: Osteoporóza
Bežne stravou si človek dokáže denne zabezpečiť 10 až 20 % dennej potreby vitamínu D. Preto počas menej slnečných mesiacov (október až marec) je vhodné každodenné dopĺňanie vitamínu D. uvádzame niektoré druhy potravín, ktoré majú vyššie zastúpenie vitamíu D:
- losos 400 IU/100 g
- tresčia pečeň 1000 IU/100 g
- hydinová pečeň 50 IU/100 g
- kravské mlieko 0,3-50 IU /100 ml
- ženské mlieko 5 IU/ 100 ml
- dojčenské formuly 50-120 IU/ 100 ml
O správnom užívaní vitamínu D sa vždy poraďte s lekárom alebo lekárnikom.
V tomto článku sú uvádzané aj informácie a odkazy na produkty. Článok nie je náhradou zdravotnej starostlivosti. Podrobné informácie žiadajte u svojho lekára alebo lekárnika.