Diaminooxidáza rieši problémy s histamínovou intoleranciou

ADC, PR články, 2. januára 2024

Za príčinu hlavnú príčinu histamínovej intolerancie (HIT) sa predpokladá krátkodobý alebo dlhodobý nedostatok enzýmu diaminooxidázy (DAO), alebo nedostatočná aktivita tohto enzýmu.

DAO je enzým zodpovedný za rozklad histamínu. Hoci sa DAO nachádza prakticky v celom tele, najdôležitejším miestom pôsobenia sú črevá.

         Prečítajte si tiež:
         Histamínová intolerancia

Po užití prípravkov s obsahom enzýmu DAO pred každým (hlavným) jedlom sa zvýši jeho koncentrácia v tenkom čreve, a preto sa tiež zosilní spracovávanie histamínu. Urýchli sa tak proces odbúrania histamínu prijatého v potravinách, čím sa výrazne zmiernia alebo úplne eliminujú príznaky a prejavy intolerancie.


Stravovací režim pri HIT preferuje:

  • potraviny s nízkym glykemickým indexom,
  • vysoký podiel zeleniny v strave, pričom sa neodporúčajú paradajky špenát a baklažán),
  • ovocie a džúsy s nižším, až stredným glykemickým indexom (melón, jablká, banány), pričom sa neodporúčajú citrusy (vrátane štiav),
  • čerstvé mäso s nižším obsahom tuku (prednostne kuracie, čerstvé a mrazené ryby, nie konzervované a údené),
  • kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom nenasýtených mastných kyselín vrátane kokosu, menej vhodné sú vlašské orechy,
  • nesladené nápoje,
  • celozrnné výrobky, ovsené vločky, cestoviny, ryža, quinoa, pšeno, ryžové chleby,
  • čerstvé mlieko, prípadne náhrady mlieka (kokosové, ryžové), smotana, cottage, tvaroh, mozarella),
  • vajcia (predovšetkým žĺtka).

Stravovací režim sa pri HIT vyhýba:

  • potravinám s vysokým glykemickým indexom,
  • tučnému mäsu a údeninám (salámy, klobásy, párky, údené šunky)
  • sójovej omáčke, octu, konzervovaným jedlám a polotovarom,
  • potravinám s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín,
  • sladeným nápojom a potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých sacharidov (cukrov),
  • morským plodom,
  • zrejúcim syrom, taveným syrom, bryndze a tofu,
  • ovocie typu citrusy, jahody a bobuľové ovocie, ananás, papája, avokádo a paradajky (vrátane pretlakov a kečupov),
  • pochutinám typu káva, kakao, čierny čaj, kolové nápoje, čokoláda,
  • alkoholu,
  • liekom (ibuprofén, aspirín, ambroxol atď.) a potravinám ktoré zvyšujú histamín, obsahujú vysoké množstvo histamínu, alebo blokujú účinok DAO.

 

O správnom užívaní vitamínu D sa vždy poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

 

V tomto článku sú uvádzané aj informácie a odkazy na produkty. Článok nie je náhradou zdravotnej starostlivosti. Podrobné informácie žiadajte u svojho lekára alebo lekárnika.

Upozornenie

Niektoré informácie sú podľa zákona dostupné len odborníkom.

Ďalšie články

Nové upozornenie v príbalovom letáku lieku Telmark 80 mg

V príbalovom letáku pribudlo nové upozornenie. Ak sa u pacienta po užití tohto lieku vyskytne bolesť brucha, nevoľnosť, vracanie alebo hnačka, má sa obrátiť na svojho lekára, ktorý rozhodne o ďalšej liečbe. Pacient nesmie liečbu svojvoľne prerušiť.

Nový obsah

Viacero závažných zmien v príbalovom letáku MELISANA Klosterfrau

V príbalovom letáku pribudli viaceré závažné zmeny.
Došlo k doplneniu informácii ohľadom použitia lieku. Denne treba zriediť 1-3 čajové lyžičky (5 ml) lieku (ak lekár neodporučí inak) s dvomi dielmi tekutiny (najlepšie vody) a vypiť alebo naniesť na kúsok chleba a zjesť. Liek sa nemá užívať nalačno (pozri časť 2 „Upozornenia a opatrenia“).
Pribudli informácie kedy sa liek na dermálne použitie (na kožu) nemá použiť: pri alergii na niektoré z liečiv, napr. na škoricu (pre obsah cinnamaldehydu),…

Viacero závažných zmien v príbalovom letáku MELISANA Klosterfrau
Nový produkt

AMPCARE

tbl (inov. 2025) 1x30 ks

Výživový doplnok s obsahom glukomanánu, sójového proteínu a čisteného extraktu z echinacey.

Aktívne látky v 1 tablete:
Glukomanán - 12,5 mg, sójový proteín - 2,5 mg, echinacea (Echinacea angustifoliaDC, koreň) ...

AMPCARE
Mohlo by vás zaujímať

ADC Interakcie