Diaminooxidáza rieši problémy s histamínovou intoleranciou
Za príčinu hlavnú príčinu histamínovej intolerancie (HIT) sa predpokladá krátkodobý alebo dlhodobý nedostatok enzýmu diaminooxidázy (DAO), alebo nedostatočná aktivita tohto enzýmu.
DAO je enzým zodpovedný za rozklad histamínu. Hoci sa DAO nachádza prakticky v celom tele, najdôležitejším miestom pôsobenia sú črevá.
Prečítajte si tiež:
Histamínová intolerancia
Po užití prípravkov s obsahom enzýmu DAO pred každým (hlavným) jedlom sa zvýši jeho koncentrácia v tenkom čreve, a preto sa tiež zosilní spracovávanie histamínu. Urýchli sa tak proces odbúrania histamínu prijatého v potravinách, čím sa výrazne zmiernia alebo úplne eliminujú príznaky a prejavy intolerancie.
Stravovací režim pri HIT preferuje:
- potraviny s nízkym glykemickým indexom,
- vysoký podiel zeleniny v strave, pričom sa neodporúčajú paradajky špenát a baklažán),
- ovocie a džúsy s nižším, až stredným glykemickým indexom (melón, jablká, banány), pričom sa neodporúčajú citrusy (vrátane štiav),
- čerstvé mäso s nižším obsahom tuku (prednostne kuracie, čerstvé a mrazené ryby, nie konzervované a údené),
- kvalitné oleje a orechy s vyšším obsahom nenasýtených mastných kyselín vrátane kokosu, menej vhodné sú vlašské orechy,
- nesladené nápoje,
- celozrnné výrobky, ovsené vločky, cestoviny, ryža, quinoa, pšeno, ryžové chleby,
- čerstvé mlieko, prípadne náhrady mlieka (kokosové, ryžové), smotana, cottage, tvaroh, mozarella),
- vajcia (predovšetkým žĺtka).
Stravovací režim sa pri HIT vyhýba:
- potravinám s vysokým glykemickým indexom,
- tučnému mäsu a údeninám (salámy, klobásy, párky, údené šunky)
- sójovej omáčke, octu, konzervovaným jedlám a polotovarom,
- potravinám s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín,
- sladeným nápojom a potravinám s vysokým zastúpením jednoduchých sacharidov (cukrov),
- morským plodom,
- zrejúcim syrom, taveným syrom, bryndze a tofu,
- ovocie typu citrusy, jahody a bobuľové ovocie, ananás, papája, avokádo a paradajky (vrátane pretlakov a kečupov),
- pochutinám typu káva, kakao, čierny čaj, kolové nápoje, čokoláda,
- alkoholu,
- liekom (ibuprofén, aspirín, ambroxol atď.) a potravinám ktoré zvyšujú histamín, obsahujú vysoké množstvo histamínu, alebo blokujú účinok DAO.
O správnom užívaní vitamínu D sa vždy poraďte s lekárom alebo lekárnikom.
V tomto článku sú uvádzané aj informácie a odkazy na produkty. Článok nie je náhradou zdravotnej starostlivosti. Podrobné informácie žiadajte u svojho lekára alebo lekárnika.