Normálna hladina cholesterolu a tukov

Zvýšená hladina celkového cholesterolu (hlavne spolu so zvýšením “zlého” LDL-cholesterolu) a tukov (triglyceridov) je najčastejšou metabolickou poruchou. Predstavuje hlavný rizikový faktor pre vznik rozvoj aterosklerózy a súvisiacich zdravotných komplikácií.
Každý dopselý človek by mal mať v rámci celkovej prevencie pravidelne kontrolované hladiny cholesteroli a tukov. V prípade ich zvýšenia je potrebné usilovať sa o dosiahnutie cieľových hodnôt, ktoré nezvyšujú riziko.
Manažment starostlivosti
Základom dosahovania a udržiavania normálnej hladiny cholesterolu a tukov je zdravá životospráva a normálne stravovanie. V prípade mierneho zvýšenia hodnôt cholesterolu a triglyceridov je vhodné použiť doplnky výživy s obsahom cervenej fermentovanej ryže.
Medzi ďalšie možnosti patrí suplementácia omega-3 mastných kyselín, prípadne obohatenie stravy o rozpustnú vlákninu.
Nemalo by chýbať vo vašej lekárničke:
Červená fermentovaná ryža (monakolín K)
Červená fermentovaná ryža je bohatá na látku monakolín K, ktorá predstavuje alternatívu pre lieky na vysoký cholesterol, nakoľko vykazuje rovnaký mechanizmus účinku.
Prípravok obsahujúci červenú fermentovanú ryžu (monakolín K), suchý extrakt dráča indického, polikozanol, kyselinu listovú, koenzým Q10 a astaxantín.
K dispozícii je aj väčšie balenie.
Používa sa pri miernom alebo dočasnom zvýšení hladiny cholesterolu počas obdobia 2 až 3 mesiacov. Nemá sa používať v prípade, ak lekár predpísal iné lieky na cholesterol.