Sladidlo rastlinného pôvodu rovnakej chuti a sladivosti ako cukor. Prirodzene sa vyskytuje v kôre a dužine brezy, ale aj v ovocí a zelenine. Má nízky glykemický index GI = 7 (napr. cukor GI = 68). Xylitol je náhrada cukru vhodná pre všetkých, dospelých i deti, diabetikov, ľudí s predispozíciou k diabetu, tehotné a dojčiace ženy.
Pri dlhodobých problémoch je vhodné pravidelné meranie glykémie v domácom prostredí. V rámci zdravého stravovania je možné využiť aj účinky niektorých doplnkov výživy, ktoré napomáhajú pri dosahovaní a udržiavaní normálnej hladiny cukru v krvi. Patria sem predovšetkým prípravky obsahujúce chróm, prípravky s obsahom gurmaru a niektoré vybrané rastlinné prípravky (fytofarmaká). čítajte viac...
Sladidlo je vhodné nielen na osladenie teplých a studených nápojov, ale aj na pečenie, varenie, zaváranie, sladenie ovocia, šalátov, omáčok a všade tam, kde je potreba nahradiť klasický repný cukor.
Maximálna denná dávka je 50g.
Upozornenie: Nie je vhodný na prípravu kysnutého cesta, nezabezpečuje vhodné prostredie pre kvasinky, teda ani pre droždie.
Skladujte mimo dosahu malých detí, v suchom prostredí, v dobre uzatvorenom obale, pri teplote do 25°C. Pri prekročení odporúčanej dennej dávky sa môže vyskytnúť laxatívny účinok. Nepoužívajte ako náhradu rozmanitej stravy.
Nízky glykemický index xylitolu GI = 7 (cukor GI = 68) pomáha udržiavať nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Pri jeho
trávení a metabolickej premene nie je potrebný inzulín, takže je veľmi vhodným sladidlom pre diabetikov ale aj tehotné
ženy trpiace tehotenskou cukrovkou. Ďalej je vhodný pre ľudí trpiacimi plesňovými ochoreniami (candidózami), keďže
oproti klasickému cukru neposkytuje živnú pôdu pre rozvoj tejto plesne. Xylitol je náhrada cukru vhodná pre všetkých,
dospelých i deti, diabetikov, ľudí s predispozíciou k diabetu, tehotné a dojčiace ženy, pri redukčných a candida diétach,...
Výživové vplyvy používania Xylitolu ako náhrady cukru:
• Konzumácia potravín a nápojov obsahujúcich Xylitol namiesto iných cukrov prispieva k udržaniu mineralizácie zubov.
• Konzumácia potravín a nápojov obsahujúcich Xylitol namiesto iných cukrov vyvolá menší vzostup (nárast) hladiny glukózy
v krvi po ich konzumácii v porovnaní s potravinami a nápojmi, ktoré obsahujú cukor.
* Pod označením „dodávateľ“ sa rozumie spoločnosť dodávajúca produkt na trh v SR. Údaje o produkte uvedené v informačnom bloku „Informácia od dodávateľa“ uviedla
do databázy ADC Číselník osoba zastupujúca dodávateľa ako správca portfólia jeho produktov v ADC Číselníku. Zodpovednosť za údaje v tomto bloku a ich súlad s aktuálne
platnou legislatívou nesie dodávateľ.
Je nám to ľúto, no otázky zdravotného charakteru vám môže kvalifikovane zodpovedať len váš lekár alebo lekárnik.
Stránka ADC.sk má iba informačný charakter. Naša spoločnosť ako prevádzkovateľ tejto stránky nemôže poskytovať poradenstvo a konzultácie otázok k zdravotným problémom.
Kombinácie a interakcie liekov
Kombinácie a následné možné interakcie liekov vždy konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.
Väčšina ambulancií a lekární je vybavená sofistikovaným odborným systémom vyhodnocovania interakcií, a interakcie vám rýchlo vyhodnotia.
Kúpa, cena a dostupnosť produktov
Stránka ADC.sk nie je internetovým obchodom. Produkty u nás žiaľ nie je možné zakúpiť.
Ceny produktov a ich dostupnosť na Slovensku vám vie preveriť váš lekárnik.
Užívanie lieku, nežiadúce účinky, konzultácie
Na otázky ohľadne užívania lieku, prípadne nežiadúcich lieku vám môže kvalifikovane odpovedať len váš lekár alebo lekárnik.
Prípadné nežiadúce účinky vždy nahláste svojmu lekárovi alebo lekárnikovi.